Puusisto2024

Tällä hetkellä yli 20 taiteilijan teoksia Kuusiston kartanon hedelmätarhassa löydettäväksi lumen ja sateen keskeltä, sumun seasta, komeassa kuutamoyössä ja osana heleän kesäpäivän luontoretkeä, aina juuri silloin kuin – tarvitset, ympäri vuoden. Taidekartanon Puusisto2024n aikana, 29.7.-7.8.2024 syntyy jälleen uusia teoksia ja komean julkisen kokoelman teosmäärä lienee lähemmäs 50. Yleisö on tervetullutta seuraamaan alueella aiemmin kasvaneiden jalojen lehtipuiden muuttumista teoksiksi. Myös Lahoamisesta -näyttely ja Villikahvila ovat Puusisto2024n aikana avoinna poikkeuksellisesti joka päivä.

Lahoamisesta -näyttely ja Puusisto2024 

Maija Helasvuo, Mika Helin, Kim Jotuni, Timo Kokko, Henning Lemcke, Rina Charlott
Lindgren, Leena Reittu, Ruben Risholm, Milja Salonen ja Hanna Vahvaselkä

Vuosikymmen sitten …

Kimmo Peltolan veistos ’Teen sinut ehjäksi jälleen’ 2014, oli ensimmäinen, joka valmistui kulkijoiden ihmetellessä taiteilijan työskentelyä, ja jossa kantava ajatus oli, että veistos saa vuosien mittaan muuttua luonnon ehdoin. Taidekartanon toimintasuunnitelmassa oltiin tuolloin ’veden ajassa’ ja rakentamassa mietteitä tulevaisuutta käsitteleviin kokonaisuuksiin. Kimmo käytti veistoksen lähtökohtana tien varressa ollutta isoa kantoa ja sen vieressä kasvaneita elävänä teoksen osiksi tulevia puita.

Luonto muokkasi kauniisti teosta, kirjoi sitä ja lajisto monipuolistui, kuva v. 2018. Tänä päivänä teos makaa kyljellään.

Ulos sijoitettuja teoksia on vuosien kuluessa ollut useita kymmeniä. Teokset ja niiden sijoituspaikat on valittu niin, että ne toivottavasti yllättävät, pysähdyttävät, ihmetyttävät ja saavat ehkä katsomaan, näkemään ja havainnoimaan ympärillämme olevaa – vähän toisin. Taidekartanon Puuveistospuutarha elää ja kasvaa.

Andrei Bakharevin teos kutsuu hetken levähtämään ja voit ottaa vaikka eväät esiin (kuva alla).


Viime vuosina Kuusiston saaren itäkärjen ryteikköinen villiys on kadonnut. Avara, vehmas ja monimuotoinen kulttuurimaisema on nyt nostettu esille. Näkymä kartanolta Piispanlinnan raunioiden suuntaan muistuttaa näiden yhteisestä historiasta.

Vanhan kartan mukaan vielä vuosituhannen vaihteessa parkkipaikaltakin näkyvän aitan, Kuusiston kartanon ja linnanraunioiden välillä oli kulttuuri- ja luontopolku. Nyt kulttuuripolku jatkuu myös kartanon hedelmätarhan alueella ja se ohjaa kulkijan Taidekartanon Puuveistospuutarhan teosten äärelle.


Tapani Kokko, Kaarina, 2022
Sini Tolonen, Kotilo, 2021
Terhi Kaakinen, Katariina, 2022

Essi Piktänen ja osa teoksesta Hiirileikki, 2022
Essi Piktänen, Hiirileikki, 2022
Essi Piktänen, Lahottaja, 2022
Elisa Lientola kysyy, onko viimeinen lintu menehtynyt hyönteisetenkadottua vai onko siinä höyhennetty Rauhan kyyhky, 2022
Elisa Lientola, Onko viimeinen lintu menehtynyt…, 2022
Jussi Valtakari, Kohta valo, musta kissa seuranaan.., 2022
Reetta Gröhn-Soininen, Quercus robur, 2022